Otok ljubezni Ižakovci

Nepozabna doživetja Nepozabna doživetja Nepozabna doživetja Nepozabna doživetja Nepozabna doživetja Nepozabna doživetja

Mlin na Muri

Plavajoči mlin "Ižakovci" na Muri

Sožitje med reko in človekom je bilo od nekdaj intenzivno. Že od 4. stoletja naprej je stalo na Muri večje število plavajočih mlinov - po nekaterih podatkih čez devetdeset - in so bili brodovi povezovalni člen med Prekmurci in Prleki.

Zaradi smotrne izrabe naravne energije ostaja mlin svojevrsten izum in kulturna pridobitev epohalnega pomena, ne glede na stopnjo tehnološke razvitosti družbe.

Plavajočemu mlinu, ki smo ga postavili, smo dali nove dimenzije, vendar govorimo o revitalizaciji arhaične naprave, katero nadgrajujemo s funkcionalnimi rešitvami današnjega časa ( trpežnejši material, zaščitna sredstva...), kar povečuje njegovo namembnost.

Le tak je predmet obravnave tudi za sodobno družbo. Zaradi učinkovite rabe obnovljene narave energij, se po njem lahko zgledujejo energetiki, saj je alternativen pretočnim elektrarnam, ki kljub svoji omejenosti še vedno predstavljajo prevelik poseg v okolje. Kmetijstvu daje možnost pridobivanja polnozrnatih mlevskih proizvodov. Nenazadnje, ali celo v prvi vrsti, pa gre za etnokulturni projekt, spomin na našo bogato obmursko kulturno dediščino.

V fazi obratovanja se mlin vključuje v širšo turistično ponudbo kraja in matične občine ter tudi regije s svojimi mlinarskimi storitvami in kulinaričnimi ponudbami.

Na Otoku ljubezno smo tako razširili tudi našo turistično ponudbo, saj je na voljo tudi domača, v mlinu narejena moka, kar je vsekakor nekaj posebnega.

© 2018 Otok ljubezni Ižakovci | Produkcija Interplanet Obiščite tudi:   Slovenske narodne pesmi