Büjraši

Otok ljubezni

BÜJRAŠKI DNEVI

Kultura in tradicija

Bűjraški dnevi so nastali zaradi spomina na čase, ko ljudje niso mogli krotiti narasle Mure drugače, kot da so se ji upirali z golimi rokami in z naravnimi sredstvi iz gozda ter jo poskušali preusmeriti, da njene razbesnele vodne sile niso uničile polj in odnesle hiš.

Posvečeni so predvsem spominu na življenje in delo ljudi, ki so skozi desetletja živeli s to večkrat nemirno reko.

Gre za večdnevno prireditev, kjer si številni obiskovalci lahko ogledajo originalnost predstavljenih dejavnosti iz bűjraške, mlinarske, brodarske, kulinarične, glasbene, dramske, etno – kulturne, pesniške in muzejske dejavnosti.

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Že od leta 1992

Prvi Bűjraški dnevi so bili organizirani leta 1992 in potekajo vsako leto drugi teden v mesecu avgustu. Prireditev je iz družabne in turistične prireditve skozi leta zrasla v etno – kulturno in ekološko prireditev. Zanjo je značilno, da je povezala vse deležnike v vasi Ižakovci, ki delujejo na področju vasi.

Nosilec prireditve je Krajevna skupnost Ižakovci, v organizacijo in samo delo na prireditvi pa so vpeta vsa društva v vasi, in sicer Turistično društvo Bűjraš Ižakovci, Prostovoljno gasilsko društvo Ižakovci, Športno društvo Ižakovci, Društvo ljubiteljev starodobne tehnike Pufkači, v preteklosti pa tudi Društvo za kulturo in ljudsko izročilo Ižakovci ter Društvo prekmurskih bűjrašov.

Na prireditvi se prikazuje starodavno ročno opravilo povezano z življenjem obmurskega človeka, to je bűjranjem reke Mure. Prireditev ima ekološki poudarek preko omizij, razprav o aktualnih ekoloških problemih področja reke Mure, taborov, delavnic. Dogajanje je popestreno s kulturnimi dogajanji, kot so etno – večeri, likovne kolonije, ljudska kultura ter s prikazom tradicionalnih domačih opravil (tkalska delavnica), starih običajev. Prireditev je pa namenjena tudi družabnemu delu z nastopi narodno-zabavnih in zabavnih ansamblov ter duhovnemu delu.

Reka Mura v Ižakovcih

Do Prlekije in nazaj

Vožnja z brodom je svojevrstno doživetje. Vabljeni na vožnjo z brodom do Prlekije in nazaj – ali obratno…

Brod na Muri, Otok ljubezni v Ižakovcih
Brod na Muri

Vez s preteklostjo

Vezi s preteklostjo dajejo življenjsko energijo naši identiteti.  Ohranjena znanja in spretnosti naših prednikov bogatijo našo sedanjost in prihodnost.

Dobrodošli med BÜJRAŠI

Ljudje so se spopadali z reko in jo zabüjrili. Iz büjranja se je razvil spoštovan poklic büjraš. Ime izhaja iz prekmurske besede büjr, kar pomeni približno to, kar v slovenščini jez.

Büjraški dnevi

Da spomin na nekdanje življenje ob Muri in na bogato narodno izročilo ne bi nikoli zbledel, se na Otoku ljubezni ob plavajočem mlinu vsako leto avgusta zberejo büjraši, mlinarji, predice, tkalke, lončarji, pletarji, brodarji, kmetje, ljudski godci ter pevci, da obiskovalcem pričarajo delček življenja preteklih dni.

Brod na Muri

Bi se popeljali z brodom in doživeli reko Muro malo drugače ?

Vabljeni na obisk Otoka ljubezni v Ižakovcih.