Društvo ljubiteljev starodobne tehnike Pufkači

Poslanstvo društva je ohranjanje tehnične kulturne dediščine in v tem, da člani društva skrbimo za starodobne kmetijske traktorje, se udeležujemo različnih panoramskih voženj, tekmujemo v oranju s starimi traktorji, se pomerimo v košnji trave z ročnimi kosami ter sodelujemo na podobnih srečanjih v Občini Beltinci in širši okolici.

Društvo ljubiteljev starodobne tehnike PUFKAČI je bilo ustanovljeno 25. 11. 2011. Društvo je sicer delovalo že od leta 2009, ko se je na pobudo Mirka Hircija zapeljalo devet simpatizerjev s svojimi starimi traktorji po ravnicah Prekmurja in Prlekije.

Že takrat je društvo izpeljalo dva neuradna Rallya z vožnjo po vaseh Občine Beltinci in sosednjih občin.

Na pobudo Bojana Vereša smo tako 25. 11. 2011 sklicali občni zbor in društvo uradno ustanovili. Prvi predsednik in obenem pobudnik za ustanovitev društva je bil Mirko Hirci.

Na položaju predsednika ga je nasledil Stanko Horvat, ki je društvo vodil pet let. Sedanji predsednik društva je Branko Nedeljko.

Poslanstvo društva je ohranjanje tehnične kulturne dediščine in v tem, da člani društva skrbimo za starodobne kmetijske traktorje, se udeležujemo različnih panoramskih voženj, tekmujemo v oranju s starimi traktorji, se pomerimo v košnji trave z ročnimi kosami ter sodelujemo na podobnih srečanjih v Občini Beltinci in širši okolici. Tako smo se tudi udeležili slovenskega srečanja starih traktorjev in ostale kmetijske tehnike in starodobnih vozil v Jablah (Loka pri Mengšu), katero vsako leto obišče več tisoč obiskovalcev in številčni aktivni udeleženci s starodobnimi kmetijskimi stroji in napravami iz vse Slovenije ter tudi iz sosednjih držav.

Vsako leto v juniju organiziramo tradicionalno srečanje starodobnih vozil z vožnjo po okoliških vaseh. Na teh srečanjih za naše člane in simpatizerje prirejamo tudi razne igre, kot so npr. spretnostna vožnja s traktorjem, žaganje hlodov in podobno. Ob takšnih druženjih sklepamo nova prijateljstva in ohranjamo stara.

Sodelujemo z raznimi društvi podobnega značaja (Društvo starodobnikov in ljubiteljev starih koles “Dimek” Beltinci, Polanski Pücki, Društvo Potač Gančani, Društvo starodobnih vozil Traktor Serdica).

V društvo je trenutno včlanjenih 35 članov in večina jih je tudi ponosni lastnik starodobnega traktorja. Nekateri zgodovinski traktorji imajo častitljivo starost, pri čemer so nekateri stari čez 70 let.

Aktualno

9. rally DLST Pufkači

9. rally DLST Pufkači

V soboto 10. julija 2021 smo se člani društva po enoletnem premoru zapeljali na našem že 9. rallyu po krajih Občine Beltinci. Pot nas je vodila od zbirne točke na športnem igrišču Ižakovci do Beltinec proti Dokležovju, kjer smo se najprej ustavili pri našem članu...

read more
Košnja trave z ročno koso

Košnja trave z ročno koso

Člani DLST Pufkači smo danes v soboto 15. maja 2021 zgodaj zjutraj obudili staro ročno opravilo "košnja trave z ročno koso". Pokosili smo travnik, razstavili staro opremo in pripomočke, predvsem pa se po dolgem času družili. [gallery size="full"...

read more
Novi spletni strani na pot

Novi spletni strani na pot

Spoštovana obiskovalka, spoštovani obiskovalec naše nove spletne strani!

Po dolgoletnih željah smo končno dočakali spletno stran Krajevne skupnosti Ižakovci s predstavitvijo vasi, krajank in krajanov, društev, ki na področju vasi delujejo ter naše prepoznavne turistične točke Otoka ljubezni.

read more
DLST Pufkači z novim predsednikom

DLST Pufkači z novim predsednikom

Člani Društva ljubiteljev starodobne tehnike Pufkači so izvolili novega predsednika. Društvu bo v naslednjem štiriletnem predsedoval Branko Nedeljko iz Ižakovec. Polno uspeha pri vodenju in delu v društvu mu želimo.

read more