Na Otoku ljubezni v Ižakovcih so se srečali ljubitelji starodobne tehnike »Pufkači«

Peta panoramska vožnja s starodobnimi traktorji Društvo ljubiteljev starodobne tehnike »Pufkači« Ižakovci je v soboto, 25. junija, ob 25. letnici države Slovenije, pripravilo peto srečanje ljubiteljev starodobne tehnike, kamor sodijo stari ohranjeni in restavrirani traktorji.

Društvo ljubiteljev starodobne tehnike »Pufkači« Ižakovci je v soboto, 25. junija, ob 25. letnici države Slovenije, pripravilo peto srečanje ljubiteljev starodobne tehnike, kamor sodijo stari ohranjeni in restavrirani traktorji. Osnovni namen srečanja je bil ohranjanje in obujanje starodobne kmetijske tehnike, ki vse bolj tone v pozabo in iz te »zaprašine« so člani društva »Pufkači« veliko traktorjev in priključkov restavrirali. Nekateri zgodovinski traktorji imajo častitljivo starost, pri čemer so nekateri stari čez 67 let. Člani društva pa jih uporabljajo za panoramske vožnje, za oranje na različnih tekmovanjih in za druga kmetijska opravila.

Petega srečanja se je udeležilo okoli 90 udeležencev iz Društva ljubiteljev starodobne tehnike »Pufkači« Ižakovci, Polanski Pucki in Klub ljubiteljev stare kmetijske tehnike in druge tehnike Pomurja Beltinci in drugi ljubitelji starodobne kmetijske tehnike. Peto panoramsko vožnjo s traktorji so udeleženci začeli pri vaško-gasilskem domu v Ižakovcih, od koder se je potem kolona traktorjev vila skozi vasi Beltinci, Gančani, do Lipovcev, kjer so se ustavili v kmečkem turizmu Jakob, kjer so med drugim udeleženci srečanja poskusili dviganje uteži. Nato so se lepotci odpravili proti Bratoncem, kjer so jih člani TD Bratonci pogostili s kulinarično jedjo – krapci.

Kolona traktorjev se je nato odpeljala proti vasi Dokležovje in zaključek so sklenili na Otoku ljubezni v Ižakovcih, kjer so prav tako pripravili šaljivo traktorsko tekmovanje. Na Otoku ljubezni so se naužili svežega zraka in si ogledali številne zanimivosti, kot je brod, plavajoči mlin na valovih reke Mure in muzej büjraštva. Kot je povedal predsednik društva »Pufkači« Ižakovci Stanko Horvat je zadovoljen, da se je peto srečanje z panoramsko vožnjo končalo varno in srečno in udeleženci so na svoje domove odnesli lepe spomine. Poslanstvo društva je tudi v tem, da 60 članov društva skrbi za starodobne kmetijske traktorje, udeležujejo se različnih panoramskih voženj, tekmujejo v oranju s starimi traktorji, se pomerijo v košnji trave z ročnimi kosami in sodelujejo na podobnih srečanjih v občini Beltinci in širši okolici.

Vir:  Prlekija-on.net Ljutomer (prlekija-on.net)

Aktualno

Občni zbor DLST Pufkači

Občni zbor DLST Pufkači

Društvo ljubiteljev starodobne tehnike "Pufkači" vas vljudno vabijo na redni letni občni zbor, ki bo v petek, 03. februarja 2023 ob 18.00 uri v Domu krajanov v Ižakovcih. Vabilo_pufkači

read more
9. rally DLST Pufkači

9. rally DLST Pufkači

V soboto 10. julija 2021 smo se člani društva po enoletnem premoru zapeljali na našem že 9. rallyu po krajih Občine Beltinci. Pot nas je vodila od zbirne točke na športnem igrišču Ižakovci do Beltinec proti Dokležovju, kjer smo se najprej ustavili pri našem članu...

read more
Košnja trave z ročno koso

Košnja trave z ročno koso

Člani DLST Pufkači smo danes v soboto 15. maja 2021 zgodaj zjutraj obudili staro ročno opravilo "košnja trave z ročno koso". Pokosili smo travnik, razstavili staro opremo in pripomočke, predvsem pa se po dolgem času družili. [gallery size="full"...

read more
Novi spletni strani na pot

Novi spletni strani na pot

Spoštovana obiskovalka, spoštovani obiskovalec naše nove spletne strani!

Po dolgoletnih željah smo končno dočakali spletno stran Krajevne skupnosti Ižakovci s predstavitvijo vasi, krajank in krajanov, društev, ki na področju vasi delujejo ter naše prepoznavne turistične točke Otoka ljubezni.

read more
DLST Pufkači z novim predsednikom

DLST Pufkači z novim predsednikom

Člani Društva ljubiteljev starodobne tehnike Pufkači so izvolili novega predsednika. Društvu bo v naslednjem štiriletnem predsedoval Branko Nedeljko iz Ižakovec. Polno uspeha pri vodenju in delu v društvu mu želimo.

read more
Društvo ljubiteljev starodobne tehnike Pufkači

Društvo ljubiteljev starodobne tehnike Pufkači

Poslanstvo društva je ohranjanje tehnične kulturne dediščine in v tem, da člani društva skrbimo za starodobne kmetijske traktorje, se udeležujemo različnih panoramskih voženj, tekmujemo v oranju s starimi traktorji, se pomerimo v košnji trave z ročnimi kosami ter sodelujemo na podobnih srečanjih v Občini Beltinci in širši okolici.

read more