Športno društvo Ižakovci

Začetki nogometa v Ižakovcih segajo v leto 1957/58,

ko se je mnogo mladih fantov iz vasi zanimalo za nogomet, katerega so igrali po domačih sadovnjakih in večjih travnatih površinah. Zato se je v tem obdobju porodila ideja o izgradnji nogometnega igrišča.

Začetki nogometa v Ižakovcih segajo v leto 1957/58,

ko se je mnogo mladih fantov iz vasi zanimalo za nogomet, katerega so igrali po domačih sadovnjakih in večjih travnatih površinah. Zato se je v tem obdobju porodila ideja o izgradnji nogometnega igrišča.

Mladi pod vodstvom športne sekcije pri mladinskem aktivu v vasi je aktivno iskala lokacijo za izgradnjo igrišča. Tako so pridobili šolsko zemljišče – njivo na lokaciji, kjer danes stoji domačija Krapec Alojza. Tako so spomladi leta 1958 zgradili nov igrišče na tej lokaciji.

Takoj so začeli s treningi in organizacijo prijateljskih tekem s sosednjimi vasmi, največ s sosednjimi Melinci.

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja se je ustanovil mladinski klub pod vodstvom Zver Milana. V tem času so bili primorani zgraditi tudi novo nogometno igrišče, ki je dobilo mesto ob vaško – gasilskem domu. Novo igrišče je zaživelo v letu 1970. V tem času pa je bila na pobudo ižakovskega nogometnega kluba in v sodelovanju z drugimi mladinskimi nogometnimi klubi v okolici organizirana in ustavljena RAVENSKA LIGA, katere sedež je bil prav v Ižakovcih.

Uspehi v Ravenski ligi so narekovali sodelovanje kluba v občinski ligi Murska Sobota. Tako je bil 15.02.1975 ustanovljen Nogometni klub Ižakovci. Tako je klub pričel z igranjem v občinski ligi Murska Sobota, v sezoni 1974/1975 najprej kot pridruženi član, nato kot polno pravni član. Prva tekma kluba je bila organizirana v sezoni 1975/76, in sicer me ekipama Ižakovec in Borejec, kjer so slavili Ižakovci z rezultatom 5:2. Prvi gol za Ižakovce je dal Franc Vučko. Prvo sezono tekmovanja je domača ekipa končala za 3. mestu, kar je pomenilo nov zagon in vzpodbudo za nadaljnje delo in tekmovanje.

Naslednjo sezono 1976/1977 pa so zaključili na prvem mestu lige in osvojili naslov prvaka občinske lige Murska Sobota. V tem obdobju so zaradi neustreznosti domačega igrišča odigrali tekme v sosednjih Beltincih oziroma Dokležovju.

V letih 1977 – 1981 je klub igral v 2. občinski ligi Murska Sobota. V tem času je vodstvo kluba iskalo tudi novo lokacijo za izgradnjo nogometnega igrišča, ki bi ustrezalo vsem zahtevam tekmovanj. Tako je bila pridobljena parcela od Gozdnega gospodarstva Murska Sobota na lokaciji, kjer igrišče stoji še danes. V samo izgradnjo igrišča je bilo vloženo veliko truda, predvsem pa prostovoljnega dela in ur s strani vodstva kluba in igralcev.

Eden večjih uspehov kluba je bil v letih 1988 in 1989, ko je klub v sezoni 1988/1989 dosegel prvo mesto v 1. medobčinski nogometni ligi in leta 1989 prvič zaigral v Pomurski nogometni ligi. V tem obdobju je bil zgrajen tudi športni objekt ob igrišču, ograja ob igrišču, kar je pomenilo za klub boljše pogoje dela. Zaradi tega so prišli tudi boljši rezultati.

Največji uspeh je sledil v sezoni 1991/1992, ko je klub osvojil naslov prvaka Pomurske nogometne lige in se uvrstil v igranje kvalifikacij za uvrstitev v drugo slovensko ligo. Žal klubu ni uspelo te uvrstitve, so pa igralci prikazali borbeno igro celotne kvalifikacije.

V sezoni 1992/1993 so tako zaigrali v III. Državni ligi vzhod, kjer so na koncu osvojili 6. mesto na lestvici. Izpad iz te lige je sledil v sezoni 1993/94. Sledilo je tekmovanje kluba v I. medobčinski nogometni ligi Murska Sobota.

Do sezone 2004/05 je klub igral v tej ligi in se uvrščal s svojimi rezultati v sredino lestvice. Posebna pozornost v tem obdobju je bila namenjena vzgoji mladih igralcev tako v mladinskih kot tudi pionirskih ligah.

Tekmovalno sezono 2004/05 pa je klub ponovno osvojil prvo mesto in postal prvak medobčinske nogometne lige Murska Sobota.

Danes klub deluje pod okriljem Športnega društva Ižakovci. Tekmuje v 1. medobčinski nogometni ligi Murska Sobota. Poleg članske ekipe, društvo vlaga napore in energijo v vzgojo  mladih igralcev v mlajših selekcijah. Pod okriljem društva deluje tudi veteranska ekipa.

Društvo sodeluje s Krajevno skupnostjo Ižakovci, Občino Beltinci in ostalimi društvi v vasi in Občini Beltinci. Društvo prireja vsakoletno kresovanje v Ižakovcih ob prvem maju in turnir v malem nogometu za pokal KS Ižakovci.

Aktualno

Kmalu z novo podobo

Kmalu z novo podobo

Objekt ob športnem igrišču v Ižakovcih v teh dneh dobiva novo podobo. KS Ižakovci je skupaj z Občino Beltinci pristopila k izgradnji fasade na objektu. Celotna investicija se financira iz proračuna Občine Beltinci. Veseli nas, da sta izvedbo investicije v celoti s...

read more
NK Aqua Ižakovci na visokem drugem mestu

NK Aqua Ižakovci na visokem drugem mestu

Igralci in vodstvo NK Aqua Ižakovci so jesenski del sezone 2021/2022 zaključili na visokem drugem mestu I. medobčinske nogometne lige Murska Sobota. Odigrali so 10 tekem, dosegli 8 zmag in dva poraza. Skupaj so zbrali 24 točk. Še posebej veseli dejstvo, da so v...

read more
ŠD Ižakovci z novim vodstvom

ŠD Ižakovci z novim vodstvom

Po večih letih vodenja se je v soboto z mesta predsednika in vodenja Športnega društva Ižakovci poslovil Simon Smodiš. Vodenje društva je predal Dejan - u Škafar. Simonu se zahvaljujemo za delovanje in vodenje društva. Dejanu pa polno uspehov pri delu.

read more
Novi spletni strani na pot

Novi spletni strani na pot

Spoštovana obiskovalka, spoštovani obiskovalec naše nove spletne strani!

Po dolgoletnih željah smo končno dočakali spletno stran Krajevne skupnosti Ižakovci s predstavitvijo vasi, krajank in krajanov, društev, ki na področju vasi delujejo ter naše prepoznavne turistične točke Otoka ljubezni.

read more