Zgodovina TD Bűjraš Ižakovci

Prireditev Bűjraški dnevi, katere začetek, je leta 1991, je skozi svoj razvoj in obdobja zahtevala prilagajanje krajank in krajanov, ki so skrbeli za njen nemoten potek skozi leta. Tako so začele v sredini 90. let prevladovati težnje po združevanju krajank in krajanov, ki so vsako leto drugi avgustovski teden neutrudno pripravljali prireditev.

Tako je leta 1997 nastalo Turistično društvo Ižakovci, ki je s ponosom in tradicijo prireditve prevzelo ime »Bűjraš«. Društvo je bilo ustanovljeno z namenom širitve in promocije turistične točke Otoka ljubezni, ki je v tistih časih pridobivalo vse bolj na prepoznavnosti in obiskanosti kot osrednje turistične točke Občine Beltinci in tudi regije. Društvo pa se je takoj po ustanovitvi aktivno vključilo k pripravi in organizaciji prireditve Bűjraški dnevi, kjer je skozi leta prevzemalo vse vidnejšo vlogo.

Vodenje društva je skozi leta bilo zaupano večim krajankam in krajanom vasi Ižakovci, ki so skozi leta svojega vodenja dali društvu določen pečat. Društvo je aktivno sodelovali pri organizaciji in izvedbi vseh prireditev, ki so se pojavljale v vasi ali v Občini Beltinci ter širše. S promocijo turistične točke Otoka ljubezni, prireditve Bűjraški dnevi, bűjrašev in same vasi Ižakovci je skrbelo in skrbi še danes, da se točka Otok ljubezni promovira na vseh področjih.

Danes je društvo aktivno vključeno v dogajanje v vasi tako na prireditvenem kot tudi družabnem področju. Društvo aktivno sodeluje s Krajevno skupnostjo Ižakovci in ostalimi društvi v vasi. Skozi celo leto organizira najrazličnejše pohode, kolesarjenja, izlete, druženja članov, krajank in krajanov.

Posebej pomemben člen je društvo danes pri organizaciji in izvedbi Bűjraških dnevov, kjer z delom in prisotnostjo članic in članov pomaga pri sami organizaciji prireditve, pri pripravi kulturnega programa, družabnega dela prireditve kot tudi kulinaričnega dela prireditve. Pod okriljem društva delujejo bűjraši, članice Skupine LAN, ki s svojo predstavitvijo predstavljajo tradicijo tkalstva, kulinarike in ljubezni do domačnosti.

Društvo vsako leto okrog velike noči organizira pohod v okolici vasi, v jesenskem času pa za kolesarjenje članov in krajank ter krajanov. Še posebej pomembna predstavitev društva, vasi in Otoka ljubezni je vsako leto na Mednarodnem folklornem festivalu v Beltincih.

Vsako leto društvo organizira tudi izlet po domovini, obiskali pa smo tudi nekaj krajev v sosednjih državah oziroma državah v okolici. Nepozabni so naši enodnevni izleti po Sloveniji, in sicer na Primorsko, Dolenjsko, Gorenjsko, Koroško. Ogledali smo si tudi predbožično okrašeno Ljubljano. Zapeljali smo se tudi na ogled predbožičnega Zagreba. Obiskali pa smo tudi Dunaj, kraje v Avstriji. V posebnem spominu pa so nam dvodnevni izleti v Beograd, Sarajevo, Mostar, Medžugorje. Iz vseh točk smo odnesli prelepe spomine, predvsem pa nepozabna druženja.

Društvo aktivno sodeluje z Zavodom za turizem, kulturo in šport Beltinci ter je član Pomurske turistične zveze ter Turistične zveze Beltinci.

Aktualno

Bűjraški dnevi 2022

Bűjraški dnevi 2022

Krajevna skupnost Ižakovci   vabi vse zainteresirane krajanke in krajane, ki ste pripravljeni na kakršen koli način prostovoljno pomagati pri organizaciji in izvedbi letošnjih »Bűjraških dnevov 2022«,   da se udeležite informativnega sestanka v zvezi z organizacijo...

read more
Vabilo na izlet v Bratislavo

Vabilo na izlet v Bratislavo

Spoštovani! Vabimo vas, da se udeležite enodnevnega izleta v Bratislavo (Slovaška), ki ga skupaj s Turistično agencijo »Klas« iz Murske Sobote organiziramo v soboto 18. junija 2022. Sam program izleta je razviden iz priloženega letaka Turistične agencije »Klas«. Cena...

read more
Langašijada

Langašijada

Turistično društvo Lipa prireja v nedeljo 06.06.2021 v času med 14.00 in 19.00 pri Prekmurski domačiji v Lipi tradicionalno LANGAŠIJADO - "langaš za domov".  Langaš bodo pripravljale članice in člani TD Lipa, ki ga lahko odnesete domov. Prijazno vabljeni!

read more
Občinska prireditev v počastitev dekana Ivana Jeriča

Občinska prireditev v počastitev dekana Ivana Jeriča

Občina Beltinci, KS Dokležovje in DPM Dokležovje vas vabijo na OBČINSKO PRIREDITEV V POČASTITEV DEKANA IVANA JERIČA, ki bo v petek 04. junija 2021 v Dokležovju. Ob 17.30 uri sveta maša za domovino v cerkvi sv. Štefana v Dokležovju in položitev venca k spomeniku Ivana...

read more
Novi spletni strani na pot

Novi spletni strani na pot

Spoštovana obiskovalka, spoštovani obiskovalec naše nove spletne strani!

Po dolgoletnih željah smo končno dočakali spletno stran Krajevne skupnosti Ižakovci s predstavitvijo vasi, krajank in krajanov, društev, ki na področju vasi delujejo ter naše prepoznavne turistične točke Otoka ljubezni.

read more
Otok ljubezni poln obiskovalcev

Otok ljubezni poln obiskovalcev

Otok ljubezni je v teh prazničnih prvomajskih dnevih vsak dan poln obiskovalcev in turistov. Destinacija predstavlja pravo odkritje za popotnike, ki v teh dneh obiskujejo naše kraje z avtodomi. Otok ljubezni oziroma parkirišče daje možnost parkiranje tako čez dan kot...

read more
XIV. POHOD OB DNEVU ZEMLJE

XIV. POHOD OB DNEVU ZEMLJE

ZTKŠ Beltinci in Zavod za gozdove Slovenije, OE Murska Sobota organizirata XIV. POHOD OB DNEVU ZEMLJE, ki bo v nedeljo 25. aprila 2021 na Otoku Ljubezni v Ižakovcih. Trasa pohoda je Otok ljubezni, Ižakovci - Dokležovje (privez) - Otok ljubezni, Ižakovci. Dolžina trase...

read more
Setev lanu

Setev lanu

Zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci in članice Skupine LAN, ki delujejo pod okriljem Turističnega društva Bűjraš Ižakovci, so v četrtek dne 15.04.2021 na Otoku ljubezni v gredici, ki jo je pripravil ZTKŠ Beltinci, zasejale lan. Rast le - tega do njegove setve...

read more
Program za otroke

Program za otroke

Na svoj račun pa bodo prišli tudi otroci. V soboto zjutraj ob 10. uri bo Vrtec Beltinci za vse otroke pripravil delavnice. 

read more