Otok ljubezni

Reka Mura se je skozi stoletja ob svojem koritu poigrala z naravo in ustvarila naravni otok, ki smo ga domačini poimenovali OTOK LJUBEZNI.

Na Otoku ljubezni življenje nikoli ne zamre

Pričakujejo vas plavajoči mlin na reki Muri, razstava büjraštva ter mirna in neokrnjena narava.

Skozi vse leto se lahko na prleško stran popeljete z brodom, ki je ena redkih, še obstoječih tovrstnih povezav med levim in desnim bregom Mure.

Posebno doživetje za obiskovalce je tudi »PAJANI KRUJ«, ki je posebnost tega kraja in si ga lahko sami pripravite na odprtem ognju.

Otok ljubezni danes

Sprehod po Otoku ljubezni

Foto: Simon Škafar, www.simonskafar.com

Otok ljubezni omejuje na eni strani reka Mura, okrog njega pa je speljan naravni rečni rokav, ki ustvarja naraven otok. Na sam Otok ljubezni je mogoče priti s treh strani, in sicer preko novega kamnitega mostu, ki omogoča dohod tudi vozilom za prevoz in dostavo blaga za nemoteno delovanje samega Otoka ljubezni. Hkrati pa omogoča tudi vozilom vožnjo do broda.

Posebno pomemben s tega vidika je predvsem v zimsko-spomladanskem času, ko lastniki gozdov in zemljišč na desnem bregu Mure spravljajo predvsem les iz svojih gozdov.

Peš se na Otok ljubezni lahko odpravimo preko dveh lesenih brvi, ki omogočata prečkanje rečnega rokava in občudovanje narave v tišini in miru, ki jo sama narava in ambient Otoka ljubezni ponujata.

Želite obiskati Otok ljubezni in njegovo neokrnjeno naravo ?

Vabljeni na ogled mlina in broda na Muri, spoznajte büjraše in büjraštvo, sprehodite se med tulipani in si oglejte tkalsko delavnico. Sprostite se v neokrnjeni naravi Otoka ljubezni.

Zgodba Otoka ljubezni

V preteklosti se v zvezi z otokom pogosto uporablja madžarska beseda, to je sziget. Uporabljali so jo predvsem starejši krajani.

Zgodba o preimenovanju otoka ob reki Muri – szigeta – je sledeča: pred mnogimi leti so krajani v eni izmed ižakovskih gostiln poslušali resnično zgodbo sokrajana o tem otoku. Na idejo enega od prisotnih so ga preimenovali v Otok ljubezni. V zvezi z njim se iz preteklosti pojavlja veliko zgodb, da so se mladi in nekoliko manj mladi radi umaknili tja, kjer so bili varni pred očmi nepovabljenih.

Otok ljubezni je bil porasel z nizkim rastlinjem in grmovjem, ki je značilno za območje tega dela reke Mure. Zato so se krajani na njega lahko pripeljali samo po reki Muri z ribiško ladjo. Krajanom je bil otok všeč, zato so ga skupaj s KS Ižakovci prostovoljno očistili in uredili. S tem so se pojavili zametki turizma v vasi in tudi širše na področju Občine Beltinci.

Otok ljubezni je vsestranski, vsakemu nekaj ponudi: od šumenja in žuborenja skrivnostne reke, do ptičjega petja, občudovanja narave ter odkrivanja kulturno-etnološke dediščine.

Možnosti oz. dejavnosti na Otoku ljubezni:

  • rekreacija,
  • zabava,
  • kulturno-ljudsko izročilo,
  • kulinarični užitki,
  • ogled muzeja büjraštva s stalno razstavo,
  • vožnja z brodom,
  • ogled mlina,
  • »pajanje« kruha oz. büjraška malica,
  • riba na batu,
  • ljubezenski napoj.
Mlin na Otoku ljubezni v Ižakovcih

Mlin na Muri

Zaradi smotrne izrabe naravne energije ostaja mlin svojevrsten izum in kulturna pridobitev epohalnega pomena, ne glede na stopnjo tehnološke razvitosti družbe.

Brod na Muri v Ižakovcih

Brod na Muri

Brod predstavlja pomemben zaščitni znak sobivanja pomurskih ljudi z reko Muro. Obiščite Otok ljubezni in se popeljite z brodom čez reko Muro na prleško stran in nazaj.

Muzej na Otoku ljubezni v Ižakovcih

Büjraštvo na Muri

Še nedolgo nazaj je ljudem predstavljala nepredvidljivo naravno silo, ki so jo spoštovali in se je bali. Ko je poplavljala, je s seboj odnašala vse, kar ji je stopilo na pot: brodove, mline, hrano, življenja …

Tkalska delavnica

Tkalska delavnica

Tkalstvo je bilo poleg lončarstva najpomembnejša domača obrt in dejavnost v Sloveniji. Tehnika tkanja je univerzalna, razlikujejo se orodja in stroji, na katerih se dela.

Tulipani, Otok ljubezni v Ižakovcih

Tulipani

O imenu Otok ljubezni kroži kar nekaj ljudskih zgodb, najbolj priljubljena je tista, ki pravi, da je beltinska grofica Marija Zichy ob kopanju na otoku vedno dejala, da se človek ob obisku otoka vanj enostavno zaljubi.

Cerkev v Beltincih

V naši okolici

Obiščite tudi druge skrite kotičke v naši okolici. 

Delovni čas

April – november: vsak dan od 09.00 do 18.00 (v poletnem času do 20.00)
V zimskih mesecih (december, januar, februar, marec) sta prodajalna Tulipan in stalna razstava "Büjraštvo na reki Muri" zaprti. Ogled je možen po predhodni najavi.