Melinci

Prve zgodovinske podatke o vasi Melinci imamo iz leta 1379, ko so omenjeni skupaj z Beltinci, Lipovci, Bratonci, Dokležovjem, Ižakovci in Odranci. Vse te vasi so bile v lasti dolnjelendavske rodbine Banfijev.

Po ustnem izročilu naj bi vas nastala na otoku reke Mure. Že prvotni prebivalci naj bi se naseljevali na otokih, ki jih je ustvarjala neukročena Mura in to iz več razlogov:

  • bližina vode, ki je bila osnova za preživetje
  • rodovitna zemlja, na kateri so gojili razne pridelke
  • bližina hrane, saj se je še pozneje veliko prebivalcev preživljalo z ribolovom
  • iz obrambnih razlogov. Pohodi različnih plemen so zaradi lažjega prehoda potekali po ravninskem delu. Končali so se ponavadi z ropanji in požigi. Prebivalcem na otokih je nudila Mura naravno varnost in lažjo obrambo.

 

Izdelovanje opeke na starodaven način

Iz blata, ki se pridobi na poljih, se zmesi dovolj kompaktno zmes, s pomočjo modelov pa se oblikuje cigel (opeka), ki se nato zloži v oslico ter zakuri, da se opeka suši.

Posušena opeka se uporabi za gradnjo objektov.

Obiščite idilično Ciglarsko naselje v Melincih

Obiščite tudi

Beltinci

Beltinci ležijo ob glavni cesti Murska Sobota – Lendava. Razne obrtne dejavnosti, zaposlovanje v tovarnah v Murski Soboti in sodobno kmetijstvo so močno pospešile rast prebivalstva.

Bratonci

Bratonci so naselje v Občini Beltinci.

Vas je bila prvič pisno omenjena leta 1322.

Dokležovje

Dokležovje, vas ki se po do sedaj znanih pisnih virih prvič omenja leta 1322 kot Doklesi, leži ob reki Muri, in sicer na 184 m nadmorske višine. 

Gančani

Gančani so naselje v Občini Beltinci. Vas je nastala leta 1321, ime pa je dobila po eni izmed trdnjav v bližini, ki se je imenovala Ganacha. V madžarščini so se Gančani nekoč imenovali »lendavska rožna dolina«.

Lipa

Lipa je idilična panonska vasica, ki se v celoti razprostira na ravninskem delu Prekmurja. Od občinskega središča Beltinci je oddaljena štiri kilometre. Z Beltinci in Odranci jo povezuje urejena kolesarska steza.

Lipovci

V Lipovcih v več kot 350 gospodinjstvih živi okrog 1160 prebivalcev; Lipovci so po številu prebivalcev druga največja krajevna skupnost v občini Beltinci. 

Terme Banovci

Terme Banovci slovijo po svojih animacijskih programih, ki iz družinskih počitnic ustvarjajo nepozabne spomine. Spustite se vanj po toboganih in zaplavajte v rekreativnem ali termalnih bazenih!

Velikost pisave
Kontrast