Lipovci

V Lipovcih v več kot 350 gospodinjstvih živi okrog 1160 prebivalcev; Lipovci so po številu prebivalcev druga največja krajevna skupnost v občini Beltinci. 

Izročilo pravi, da so Lipovci dobili ime po izpeljanki “lipou” oz. lepo, torej, da so Lipovci tam, kjer je lipou (lepo).

V Lipovcih se vse do današnjih dni ohranja pletenje doužnjekov in drugih izdelkov iz slame in izdelovanje okraskov iz krep papirja ter voska, v zadnjih letih pa ponovno izdelovanje izdelkov iz šibja (košar).

V vasi Lipovci najdemo dvoje rimskih gomil, v eni izmed njih je bil najden žgan rimski grob.

Med zgodovinske spomenike štejemo tudi kip stoječe kmečke žene – nagrobnik materi slikarja Karla Jakoba; Lipovčarja, kateremu je KS Lipovci skupaj z občino Beltinci ob njegovi 100.-obletnici rojstva postavila doprsni kip v Spominskem parku Lipovci.

Spomenik je po naročilu Jakoba v petdesetih letih prejšnjega stoletja izdelal kipar Franc Kuhar iz Rankovcev. Za vas je značilna tudi vsakoletna slikarska kolonija Izak Lipovci, katera nosi ime po ustanovitelju kolonije – Izidorju Horvatu Izaku (1958-2002), prav tako Lipovčarju, slikarju samouku – tudi njegov doprsni kip stoji od leta 2009 v Spominskem parku za domačo kapelo sv. Petra in Pavla.

Kapela v Lipovcih je bila zidana leta 1922, zavetnika kapele sta sv. Peter in Pavel.

V Lipovcih je zelo razgibano društveno življenje: turistično društvo, kulturni društvi, športna društva in druga.

Že od leta 1964 se v Lipovcih igra hokej na travi: leta 1993 je bilo svojemu namenu oddano v uporabo prvo igrišče z umetno travo v Sloveniji, leta 2016 pa je bilo igrišče prenovljeno kot prvo igrišče z umetno travno na vodni podlagi v Sloveniji, hokejisti HK Lipovci so večkratni državni in pokalni prvaki, zelo dobre rezultate pa dosegajo tudi v evropskem merilu in so najboljši klub hokeja na travi v Sloveniji.

V bližini športno rekreacijskega centra pa se nahaja gramoznica Vučja jama – prijetna izletniška točka z možnostjo ribolova in preživljanja prostega časa v tišini in miru narave – značilnem samo za Prekmurje.

*  Naslovna slika: MoPZ Lipovci, KS Lipovci

Obiščite tudi

Beltinci

Beltinci ležijo ob glavni cesti Murska Sobota – Lendava. Razne obrtne dejavnosti, zaposlovanje v tovarnah v Murski Soboti in sodobno kmetijstvo so močno pospešile rast prebivalstva.

Bratonci

Bratonci so naselje v Občini Beltinci.

Vas je bila prvič pisno omenjena leta 1322.

Dokležovje

Dokležovje, vas ki se po do sedaj znanih pisnih virih prvič omenja leta 1322 kot Doklesi, leži ob reki Muri, in sicer na 184 m nadmorske višine. 

Gančani

Gančani so naselje v Občini Beltinci. Vas je nastala leta 1321, ime pa je dobila po eni izmed trdnjav v bližini, ki se je imenovala Ganacha. V madžarščini so se Gančani nekoč imenovali »lendavska rožna dolina«.

Lipa

Lipa je idilična panonska vasica, ki se v celoti razprostira na ravninskem delu Prekmurja. Od občinskega središča Beltinci je oddaljena štiri kilometre. Z Beltinci in Odranci jo povezuje urejena kolesarska steza.

Melinci

Prve zgodovinske podatke o vasi Melinci imamo iz leta 1379, ko so omenjeni skupaj z Beltinci, Lipovci, Bratonci, Dokležovjem, Ižakovci in Odranci. Vse te vasi so bile v lasti dolnjelendavske rodbine Banfijev.

Terme Banovci

Terme Banovci slovijo po svojih animacijskih programih, ki iz družinskih počitnic ustvarjajo nepozabne spomine. Spustite se vanj po toboganih in zaplavajte v rekreativnem ali termalnih bazenih!

Velikost pisave
Kontrast